Habár vegyes kritikákat kapott, a hazai mozikban szépen pörög a nemrég megjelent Dűne: a filmre már több mint negyedmilliószor váltottak jegyet Magyarországon. Ez a szám kiemelkedőnek tekinthető a koronavírus-járványt követő időszakban, ám vélhetően nem tört volna ilyen magasra a regényadaptáció az 1984-es Dűne-feldolgozás nélkül.

Nem ez utóbbi lett volna azonban az első film, ugyanis a sci-fi regényhez készült már a 70-es években is forgatókönyv. A chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky annak idején egy 10-15 órás filmet forgatott olyan hírességek részvételével, mint Alain Delon, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dalí, Peter Gabriel vagy a Pink Floyd.

Ebből a forgatókönyvből a világon nagyjából 10-20 található elszórva. A minap egy párizsi aukción az egyiket elárverezték: 25-35 ezer euró helyett 2,66 millió euróért (985 millió forintért) kelt el a mű.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket. A képi világ és a karakterek kidolgozását a rendező a Gir és a Moebius művészneveken ismert híres francia képregényszerzőre, Jean Giraud-ra és a később a Nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megteremtéséért Oscar-díjjal jutalmazott H. R. Giger svájci illusztrátorra bízta. A produkció hamvába holt, a felvevőgép sosem kezdett forogni, ám a filmhez az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült.

A könyvben H.R. Giger és Jean Giraud által vázolt világ később önálló életre kelt, és nagy hatással volt más produkciókra is. Jodorowsky tervezett Dűnéjét sokan tartják az Alien- és a Star Wars-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának. Az elbukott projekt történetéről 2013-ban mozis dokumentumfilm is készült.

A soha le nem forgatott sci-fi legendás forgatókönyvéért két külföldi licitáló vívott ádáz küzdelmet, a legmagasabb ajánlatot végül egy amerikai vevő tette – közölte a hétfői árverést szervező Christie’s, amely szerint a leütési árat a vadonatúj feldolgozás keltette érdeklődés hajthatta az égig.