Az éjszakai műszakban dolgozók, bagoly alkatok számára rossz hírrel szolgálnak a brit kutatók: ha csökkenteni akarjuk a szívbetegségek kockázatát, akkor este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni.

Erre  a következtetésre a UK Biobank brit adatbank alapján 88 ezer ember 2006 és 2010 közötti adatai alapján jutottak.  A résztvevők átlagkora 61 év volt, 58 százalékuk nő. Egy kérdőíven részletes információkat adtak meg életmódjukról is, majd a kutatók ezeket az információkat vetették össze a szív- és érrendszeri betegségek, például szívinfarktus, agyvérzés, krónikus iszkémiás szívbetegség jelentkezésének gyakoriságával.

Bár az epidemiológiai kutatásból nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, a szakemberek szerint a túl korai és túl késői lefekvés is nyilvánvalóan negatív hatással van a cirkadián ritmusra, és így negatív hatással a szív- és érrendszer egészségére. 

European Heart Journal, Digital Health című tudományos lapban megjelent tanulmány alapján az átlagosan megfigyelt 5,7 év alatt 3172 embernél, a résztvevők 3,6 százalékánál jelentkezett szív- és érrendszeri betegség. 

Se korábban, se később nem érdemes lefeküdni

Annál, aki este 11 és éjfél között kerül ágyba, 12 százalékkal nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a csak éjféltől kezdődő alvás viszont már 25 százalékkal növeli meg. Ugyanakkor annál is 24 százalékkal növekszik meg az ilyen jellegű betegségek rizikója, aki már este 10 óra előtt lefekszik, derült ki.