Először törte át a 68 ezer dollárt, átszámítva a bő 21 millió forintot a bitcoin árfolyama kedden kora reggel. A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának értéke 1 hónapon belül 25 százalékkal, 3 hónapon belül 16 százalékkal, 12 hónapon belül pedig 335 százalékkal nőtt. A kriptovaluta magyar idő szerint kora reggel, öt óra körül érte el történelmi csúcsát, a 68 ezer 564 dollárt, ami több mint 1 százalékos drágulás a záróárhoz viszonyítva.

Szakértők a bitcoin antiinflációs hatásával, valamint a szélesebb körű elfogadásához és használatához fűzött várakozásokkal magyarázzák az árfolyam-emelkedését. A bitcoin árfolyamát erősítette, hogy erőteljesen nőtt a befektetői kereslet a kockázatosabb eszközök iránt a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt, illetve az a várakozás, hogy az előre szabályozott mennyiség (legfeljebb 21 millió BTC létezik a világon) következtében a bitcoin értéke nem inflálható el.

A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem. Támogatói azt vallják, hogy a készlet szűkössége adja a bitcoin belső értékét, és megvédi az inflációt gerjesztő jegybanki vagy kormányzati politikáktól. Számos bolt elfogadja már Magyarországon, mint hivatalos fizetőeszközt, sőt, a latin-amerikai El Salvador országában hivatalos fizetőeszközzé is tették nemrég. Az alábbi óra pedig amellett, hogy az időt kijelzi, bitcoin-pénztárcaként is funkcionál: