A pár kiásta a furcsa, mutáns kinézetű termést, melyet először különös gombának tartottak. Amikor azonban Colin kivágott belőle egy darabot, és megkóstolta, kiderült: hatalmas krumplit találtak. Súlya a mérleg szerint 7,8 kilogramm.

A Hamilton közelében élő Craig-Brown házaspár még augusztus végén találta a burgonyát, melynek még egy kis kocsit is építettek, hogy abban hordozzák körbe a környéken. A Guinness Rekordok Könyvébe a legnehezebb burgonya rekordját legutóbb 2011-ben jegyezték be: egy Nagy-Britanniában talált nagyjából 5 kilogrammos példány viseli a címet. Az új-zélandi pár már jelentkezett a szervezetnél, hogy ismerjék el Doug rekordját, egyelőre még válaszra várnak.

Colin kifejtette, az adott területen uborkát növesztettek, de idővel a gyomok vették át az uralmat, burgonyát egyáltalán nem ültettek. Doug valószínűleg magától termett, vélhetően évek óta növekedhetett.

A burgonya az elmúlt hónapokban hanyatlásnak indult: elkezdett kiszáradni, veszített súlyából, a penész is megjelent rajta. Colin ezért a lehető legjobban megtisztította, és a fagyasztóba tette a krumplit. Karrierje azonban ezzel nem ér véget: hamarosan vodka készülhet belőle.