1995 óta – 2020-at leszámítva – minden évben megrendezik a Megavalanche nevű bicikliversenyt Franciaországban. A különleges rendezvény otthona az Alpe d’Huez síközpont, mely egyébként kiemelt helyet foglal el a kerékpársportban is: 1976 óta szinte minden évben itt ér véget a Tour de France valamelyik szakasza, a 21 kanyar számtalan hegyi menőn is kifogott már.

A hó azonban nem veszi el, hanem meghozza a Megavalanche-on résztvevők kedvét. Itt nem felfelé tekernek a bringások, hanem lefelé jönnek a hegyről – egyszerre akár kétezren is. A downhillverseny első, 1995-ös kiírásán is már 400-an vettek részt, akik felmentek a 3300 méter magas Pic Blanc hegyre, hogy onnan valahogy lejöjjenek.

A futamon mindig a rajt a legkaotikusabb: a tömeg és a csúszós felület nem jó párosítás. Aki túléli a kezdést – a túlélést itt szó szerint is vehetjük -, arra összesen további 30 km és 2000 méternyi ereszkedés vár, melyet a győztes rendszerint egy órán belül letud. Még a tapasztalt endurósok is elismerik a verseny kapcsán, hogy a jó eredményhez elengedhetetlen a szerencse: nem mindegy, hogy egy-egy megcsúszást hogy fog meg a sportoló, miközben sebessége bizonyos szakaszokon elérheti akár a 75 km/órát.