Különös helyet foglalnak el világunkban a liftek gombjai. Egy felvonóhasználatnál az első gombnyomás után sok esetben ugyanis rögtön unalmas várakozás vár az emberre, egészen addig, ameddig nem nyílik az ajtó. Ezt követően egy újabb gombnyomással szintet választunk, majd jöhetnek a bónuszkörök: ha sietnénk, de nem akar csukódni az ajtó, a zárógombot kezdjük el nyomkodni, ha viszont záródásnál valaki a lift felé tartana és jófejek vagyunk, a nyitógombot keressük.

Liftgombmúzeum nyílt Japánban 1

Ugyan ezek az élmények nem érik az embert Japánban, amikor ellátogat a Shimada Denki Seisakusho liftgyárba, de a nyomkodás élményét szám szerint 1048 gombon élheti ki. A különféle formájú, kicsi, nagy, világító, érintésérzékeny felületek sora tavaly óta látogatható, és az elmúlt időszakban annyira népszerűek lettek az itt vezetett túrák, hogy jövő júniusig minden hely betelt a 88 éves liftgyárban.

Liftgombmúzeum nyílt Japánban 2

A gombok gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonzanak, ugyanis azok akkor kezdenek el világítani, ha megnyomják őket. Egyesek kihívást csinálnak belőle, hogy mind az 1048 gomb egyszerre világítson, a legnépszerűbb darab pedig természetesen egy olyan, amire az van írva: ne nyomd meg.