A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Megkövült maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték. Korábban írtunk a rekorder őshüllőről:

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élt utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő, az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el koponyasérüléséből ítélve.

A triceratopsz csontvázának 60 százalékát, mintegy 200 csontját találták meg. A nyolc méter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú – csaknem egyharmada a teljes testhossznak -, és két méter széles. A Drouot aukciósház szakemberei előzetesen úgy becsülték, hogy 1,2-1,5 millió euróért kelhet el Big John.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint hárommillió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya. Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.