Mindig is nagy volt a vulkanikus aktivitás Japán partjainak közelében. A föld sosem nyugszik igazán, rendszeres arrafelé a földrengés és a szökőár. Augusztusban azonban egy új jelenség is tapasztalható volt. Tokiótól 1300 kilométerre délre egy aprócska sziget nőtt ki a tengerből.

Ebben még nem volt semmi furcsaság, mindenesetre a helyi sajtó elment a környékre repülővel azok után, hogy egy vulkán is kitört. Ekkor látták meg, hogy furcsa, szürke hajóroncsok tűntek fel a víz felett, a frissen kialakult szárazföld szélén. (Az alábbi videóban ez 2:48-tól látható.)

Mielőtt kiderült volna, hogy betonból készültek a hajók, sokan arra tippeltek, hogy ezek igazi hajóroncsok a második világháborúból. Ez a területen zajlott ugyanis az Iwo Dzsima-i csata is, ahol 1945. február 19-től 36 napon át próbálta az amerikai hadsereg bevenni a japán szigetet. Az ütközet a háború egyik legvéresebb összecsapása volt: ugyan az amerikaiak létszámfölényben voltak (70 ezer a 18 ezer ember ellen), mégis csak 7000 fős veszteséggel és további 20 ezer sérült árán tudták elfoglalni a stratégiai fontosságú pontot.

Kitörő vulkán hozta felszínre az elsüllyedt hajókat 1

Ekkor készült ez a Pulitzer-díjas fotó is, talán a leghíresebb kép a második világháborúból

Az Egyesült Államok légierejének egyik japán támaszpontja azonban részben eloszlatta a második világháborús mendemondákat, amikor elmondta, hogy ezek mind betonhajók, melyekből azért süllyesztettek el annak idején 24-et, hogy egyfajta hullámtörőként szolgáljanak.

Kitörő vulkán hozta felszínre az elsüllyedt hajókat 2

Ezekkel tették volna nyugodtabbá a part közeli vizeket, hogy a vízen érkező szállítmányok nyugodtabban kiköthessenek. Annak idején persze kicsit jobban néztek ki ezek a közlekedésre is alkalmas hajók, melyeket az USA már az első világháborúban is bevetett hasonló célokkal:

Kitörő vulkán hozta felszínre az elsüllyedt hajókat 3