Lenyűgözőnek találjuk a Boston Dynamics robotkutyáit, melyet az élet egyre több területén próbálnak bevethetővé tenni a fejlesztők. Ugyan nem túl szép gondolat, de a jövő háborúiban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ilyen gépek, és ha nem is a Boston Dynamics kutyáját küldjük majd a csatába, lesz majd másik négylábú, mely megküzd az ellenséggel.

Ilyen a Ghost Robotics gépe is, mely egy felextrázott, szürkére festett SPOT robotnak tűnik, egy bitang fegyverrel a fején-hátán. A kutya természetesen hadi célokra készült, nemrég pedig az Egyesült Államok hadseregének éves konferenciáján mutatták be Washington DC-ben.

Háborúra teremtették ezt a robotkutyát 2

A Q-UGV nevű robot éjjel hőkamerájának segítségével “lát”, akár 1,2 kilométerre is, munkáját pedig 30-szoros optikai zoom segíti. Miután megvan a célpont, a munka többi részét a “speciális célú ember nélküli puska”, vagy angol mozaikszóval SPUR végzi éjjel-nappal, gyakorlatilag bármilyen külső körülménytől függetlenül.

Hogy Q-UGV-t milyen feladatokra szánják, azt homály fedi, egyelőre azt sem tudni, hogy teljesen autonóm lesz-e, vagy valahonnan távolról egy ember fogja a gépet vezérelni.