Minden évben egyszer összejön az Egyesült Királyság zöldségtermesztőinek krémje, hogy összevesse portékáját az óriás zöldségek bajnokságán. A találkozón azonban nem csak a zöldségfajtánkénti országos kategóriagyőzelem a tét: ez már az a szint, ahová eljön a Guinness-rekordokat jegyző bizottság is, ugyanis rendre születnek új csúcsok. A 2021-es megmérettetésen sem volt ez másképp az angliai Malvern városában, ahol idén négy Guinness-rekord dőlt meg.

A legnehezebb padlizsán

Peter Glazebrook nevéhez híresen nagy zöldségek köthetőek, ugyanis eddig 17 rekordot döntött már meg. Legismertebb terménye a korábbi évekből egy hagyma, mely két ember fejének méreteivel vetekszik.

Sorra dőltek a rekordok az óriás zöldségek fesztiválján 1

Idén több első, második és harmadik helyet is elhozott a fesztiválról Glazebrook, de a Guinness-rekordok könyvébe csak a legnehezebb padlizsánnal fért be, mely 3,12 kilót nyomott mérlegeléskor, 6 dekával többet, mint a korábbi csúcstartó.

Sorra dőltek a rekordok az óriás zöldségek fesztiválján 2

A legnehezebb tök

Vincent Sjodin Dél-Walesből hozta el a rendezvényre 116,4 kilós hosszúkás alakú, a cukkinihez hasonló zöld héjú tökét – ebből a fajtából korábban még nem mértek nehezebbet. A zöldség ráadásul nem holmi 6 dekával verte az előző rekordert, hanem 22,7 kilóval! A gazda állítása szerint a komposztba dobált halfejek és hínár megtették hatásukat, de szeretet és törődés is kell ahhoz, hogy valakinek a kertjében ekkora tök nőjön.

Sorra dőltek a rekordok az óriás zöldségek fesztiválján 3

A legnehezebb babhüvely

Ez a kategória új volt a versenyen, korábban még nem volt ilyen kiírás, de így is sikerült erősen indítani. Joe Atherton 106 grammot nyomó lóbab-hüvelye látványos darab – el sem tudjuk képzelni, milyen bokorról szedhették ezt le. Itt csak az egész, bontatlan hüvelyek vehetnek részt a versenyben.

Sorra dőltek a rekordok az óriás zöldségek fesztiválján 4

A leghosszabb zöldhagyma

A babos Joe Atherton vitte itt is a prímet 136 centis növényével. Korábban a padlizsános rekorder, Peter Glazebrook tartotta itt a csúcsot 122 centis hagymájával – ebből is látszik, milyen szűk társaságról beszélünk. Atherton két friss rekordjával egyébként már 16-nál tart, azaz csak eggyel marad el Glazebrook mögött.

Sorra dőltek a rekordok az óriás zöldségek fesztiválján 5