A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg az emberiség munkához fűződő viszonyát. Az irodai feladatok ideiglenesen vagy teljes egészében hazaköltöztek a munkavállalók otthonaiba, melynek sokan örülnek, mások azonban szeretik elkülöníteni lakásukat munkahelyüktől.

Ennek áthidalására találták ki Japánban az irodavonatot. Nem a Sinkanszen egyik szupergyors szerelvényéről van szó, hanem egy felújított régi vasúti kocsijáról, mely Kavaszaki városának egyik vasútállomásán áll.

Régi vonatkocsiból csináltak irodát 1

A képre kattintva galéria nyílik

Használatához a látogatóknak négylépcsős belépési folyamaton kell keresztülmenniük: egy alkalmazás letöltése után regisztrációt követően be kell jelentkezniük a vonatra, majd kijelentkezniük, ha munkájuk végeztével elhagyják azt. Ezzel a rendszerrel megakadályozzák azt, hogy zsúfoltság alakuljon ki a síneken álló irodában, ahol óránként 200 jenes (550 forintos) használati díjat is fizetni kell.

Régi vonatkocsiból csináltak irodát 2Régi vonatkocsiból csináltak irodát 3

Bent minden olyan, mint egy klasszikus régi vasúti kocsiban. Szemben a nálunk megszokottakkal, az üléssorok az ablakoknak háttal találhatóak, középen asztalokkal. A berendezés régies stílusú, mégis modern és tiszta, felszerelve olyan, az irodáknál elengedhetetlen kiegészítőkkel, mint az elektromos aljzatok és a vezeték nélküli internet-hozzáférés. A munka közben eltévedő szemek olyan érdekességeket is megtalálhatnak, mint például a régi vágánytérkép megállókkal, vagy épp a vezetőfülke.

Régi vonatkocsiból csináltak irodát 4Régi vonatkocsiból csináltak irodát 5