A Henley útlevélindex időről időre ellenőrzi a világ országainak útleveleit, és egy úgynevezett erősorrendet állít fel köztük az alapján, hogy hány országba, valamint részben független területre (Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, Vatikán) lehet velük belépni. 2021 utolsó negyedévébe belépve a legerősebb papírokat a japán és a szingapúri állampolgárok tarthatják kezükben. A két ázsiai állam útlevele 192-192 országba ad szabad belépést.

A képzeletbeli dobogó második fokára Dél-Korea és Németország útlevele állhat 190 belépési engedéllyel, Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország pedig a harmadik helyen osztozik 189-cel. A magyar helyzet sem számít rossznak: a lista kilencedik helyén állunk 183 országgal, a tavalyihoz képest eggyel nőtt az elfogadott belépési engedélyek száma, és a magyar útlevél helyezése is.

A lista alján rengeteg ország található, melyeknek lakosai 40-nél is kevesebb idegen ország területére léphetnek be legálisan. A legrosszabbul Afganisztán állampolgárai jártak, az ő papírjaik csak 26 helyre jók.

Dr. Christian H. Kalein, a rangsor ötletgazdája szerint az országok kezdenek egyre nyitni a többi állam felé, és elfogadni egymás passzportját. “Néhány kivételtől eltekintve, az index rávilágít arra, hogy a gazdasági és szociális fejlődés szempontjából elengedhetetlen az útlevelek elfogadása” – mondta korábban.

Az index összesen 227 úti célt listázott. A magyar állampolgároknak 44 helyre kell vízumot igényelniük. Ezek többsége Afrikában található, de vízum kell Ausztráliába, Oroszországba, Kínába és Indiába is.