2016-ban egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, 2017-ben izraeli tudósok úgy vélték, hogy 140 évre is kitolható az emberélet hossza, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát. Most viszont egy svájci csapat mutatott fel egy fontos eredményt, amivel bizonyítják, hogy joggal kapnak fizetést.

A Royal Society Open Science tudományos lap szerdai számában bemutatott tanulmány szerint erre az eredményre 13 ország 1100 nagyon idős, tehát 105 év feletti lakosának adatait elemezve jutottak a kutatók. 

Összegezve: egy bizonyos kor felett vagy meghalunk, vagy nem. 

Annak, aki már több mint 110 éves, olyan esélye van a továbbélésre, mintha “feldobna egy pénzérmét” – fogalmazott Anthony Davison statisztikaprofesszor, a Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa. “Ha fej, megéri a következő születésnapját, ha írás, valamikor a következő év során meghal” – mondta a szakértő.

Davison utalt arra, hogy az új kutatás jóval szélesebb statisztikai alapon nyugszik, mint az eddigi vizsgálatok. Figyelembe vették továbbá olyan olasz állampolgárok adatait, akik 2009 és 2015 között legalább 105 évesek voltak.

Csak nagyon keveseknek sikerül 110 évig élni, de valószínűleg a jelen évszázad során lesznek emberek, akik a 130 évet is megérik – mondta Davison, aki szerint ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ. A bizonyított rekord 122 év. 1997. augusztus 4-én Jeanne Calment elhunyt egy franciaországi idősek otthonában. A hölgy 122 éves volt, és ezzel felállította a leghosszabb ideig élő ember világrekordját.

Mi a lottósorsolás nyerési esélyeivel vagyunk hasonlóképp. Amikor kihúzzák a számokat, végül csak 50:50 az esély arra, hogy milliomosok legyünk. Vagy nyerünk, vagy nem.