A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg a világnapot 1983-ban, 37 évvel ezelőtt. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én, a sokak által szeretett ital világnapját. Mivel ennyien fogyasztják, ezért a termeléssel, értékesítéssel, és egyéb kávézással kapcsolatos statisztikák mind érdekesek.

Nyilván nehéz ezt pontosan kiszámolni, de a statisztikák szerint naponta kétmilliárd (!) pohárral fogyasztunk kávéból készült italokat. A legtöbbet a skandinávok, miközben Afrikában és Közép-Amerikában alig fogyasztják.

Naponta több mint 2 milliárd csésze kávét iszunk mi, emberek 1

Mi, magyarok az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé, valahová a középmezőnybe tartozunk. Összehasonlításképpen: a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, ami átlagosan napi 5 csészét jelent per fő. 

Az Egyesült Államok 4,2 kilóval a 39., és Olaszország is csak a 18. a listán Ausztria mögött, amely a 16. helyen áll. Európában a skandinávok után a Benelux államok lakói a legnagyobb kávéfogyasztók: Hollandia, Belgium az első 10-ben van, Luxemburg a 11.

Néhány érdekes tény a kávéról: 

  • A kávé valójában egy gyümölcs, a bogyósok közé tartozik.
  • A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig “a bab bora”.
  • Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.
  • A kávédarálót egy angol lakatos találta fel, az első kávégépet egy francia alkotta meg, de sorozatban Olaszországban kezdték gyártani.
  • A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee. Akár 1.100 dollárba is kerülhet a kilónkénti ára (330.000 Ft). Egy kilogramm Black Ivory kávé előállításához 33 kilogramm nyers Arabica kávészemet nyelnek le az elefántok. Az ürülékkel távozó kávébabot gyűjtik össze, és alapos mosás után kinyerik belőle a kávémagot, amelyet aztán Bangkokban megpörkölnek.
  • Mítosz, hogy a koffein függőséget okozna. A jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz függőséget. A kávézás hirtelen abbahagyása nagyon rövid ideig, maximum egy-két napig tartó tüneteket vált ki csupán, például enyhe fejfájást, álmosságot vagy fáradtságérzetet.