Amíg a dollármilliárdos befektetők már az űr felé kacsintgatnak, addig egy szinttel lejjebb, a sima milliomosok megelégedhetnek a James Bond-filmekbe illő repülő kütyükkel. Már nem álom a használható Jetpack, és az egyéb, könnyen kezelhető eszközök is a spájzban vannak. 

A folyamat úttörője a Jetpack Aviation, ahol most a motorszerű repülő, avagy repülőszerű motor van terítéken. A Speeder elnevezésű termék kerozinnal, gázolajjal vagy speciális jetüzemanyaggal működik, és legnagyobb újítása, hogy pofonegyszerű vezetni. A négy hajtóművel rendelkező gép önmagát tartja egyensúlyban, utasának gyakorlatilag csak “húznia kell a gázt”, és ügyelni arra, hogy ne magasfeszültségű vezetékek között, fák tetején kössön ki. 

Filmbe illő repülő érkezik, jogsi se kell hozzá 1

A tervek szerint 2023-ra lesz piacra érett a konstrukció, amiből két fajta is készül. Mindkettő képes a vertikális fel-, illetve leszállásra, vagyis egy adott pontról emelkednek a levegőbe, nincs szükség kifutópályára, széles placcra, egy autónyi hely elég a gépnek. 

Nyáron még itt tartott a fejlesztés: 

A kisebb ultrakönnyű kategóriához nem kell pilótaengedély, egy gyorstalpaló tanfolyam után bárki vezetheti, mivel képességei korlátozottak. Csak 18.9 liternyi üzemanyagot vihet magával, végsebessége pedig 96 km/óra. A nagyobb verzióhoz már szükséges a pilótaképzés, mivel ezzel elérhető a 240 km/órás tempó a levegőben, de a száguldásba nem fog belefáradni a vezető, mert az üzemanyag körülbelül 20-30 percre elég. 

A kezdetben húsz darabban gyártott jármű már most is előrendelhető a Jetpack Aviation honlapján, az ott látható információk szerint a teljes ára 695 ezer dollártól indul majd, ami nagyjából 212 millió forintnak felel meg.