A projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közelében telepítettek egy hulladékcsapdát, azaz egy mobil műanyaghulladék-gyűjtő szigetet. A beépített biztonsági eszközök megakadályozzák a már összegyűjtött hulladék visszakerülését a folyóba, például erős széllökés esetén. A hulladékgyűjtő a jövőben havonta akár három köbméter hulladékot szűr ki a Duna vizéből.

A hagyományos hálóktól és szívórendszerektől ezt a szerkezetet az különbözteti meg, hogy a külső falak kialakításának köszönhetően nem avatkozik be a folyó, mint élettér működésébe. Ez biztosítja, hogy a halak és a folyó más élőlényei ne kerüljenek a gyűjtőmedencébe, hanem alatta elúszhassanak.

A felfogott hulladékból elkülönítik a műanyagot, majd egy zárt körforgásban újrahasznosítják. A projekt keretében emellett képzések indításával hívják fel az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára. Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány a holland Clear Rivers nonprofit szervezettel együttműködésben valósította meg a szigetet.