Nem kevesebb mint 15 millió dollárt, átszámítva 4,4 milliárd forintot gyűjtött össze a Colossal nevű amerikai startup azzal a céllal, hogy feltámasszák a gyapjas mamutot. Ha minden a kitalálok erősen ambiciozusnak tetsző tervek szerint halad, az első négylábú már 2027-ben életre kelhet, 2040-re pedig benépesítheti a tundrákat a kihalt állat.

A projekt nem egy öncélú Jurassic Park-álom első állata, később kardfogú tigrissel megfűszerezve, hanem egy komoly tudományos terv része. Az amerikaiak célja az, hogy az ázsiai elefántok génállományát hidegtűrő tulajdonságokkal kiegészítve olyan hibridet hozzanak létre, melyek gyakorlatilag karbantarthatják a tundrákat.

10 ezer évvel ezelőtt, a gyapjas mamutok korában a tundrák ugyanis füves területek voltak, ám kihalásuk után moha vette át a fű helyét. Az állatok betelepítésével ismét elterjedhetne a fű, ugyanis a mamutok széttaposhatnák a mohát, és ürülékük trágyaként is szolgálhatna a tápanyagigényesebb növényeknek – vélik a tudósok.

Mindettől azt remélik, hogy a füves területek megakadályozzák a talaj olvadását és erodálódását, valamint elzárnák a szén-dioxid útját is, mely a földből a légkörbe szivárog. Hogy mindebből lesz-e valami, az még a jövő szele…

Szívesen látnál mamutokat a Földön?
Igen
78% (150)
Nem
22% (43)