Népszerű alpesi turistacélpont a Svájcban található Bettmeralp települése. A közel 2000 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő faluba csak felvonóval lehet eljutni, a településen nincsenek autók. Illetve van, de csak egy, az Unimog kukásautó.

Mivel a magasan fekvő faluba hagyományos utakon nem lehet eljutni, a helyiek kitalálták, hogy a felvonó aljára erősítik a 7,5 tonnás teherautót, és azt reptetik be Bettmeralp útjaira. A mutatvány kissé ijesztő, ráadásul ilyenkor a felvonó teherbírási határait feszegetik a kukásautóval, melyet legfeljebb csak 2,5 tonna szeméttel lehet megpakolni, hogy le is tudjon ereszkedni a településről. Ilyenkor csak két ember utazhat a kabinnal: egyik a teherautó sofőrje, a másik pedig a kabin egyfős személyzete.

A falu, ahová a kukásautó is sífelvonóval jár 1

A közel 2,5 kilométeres út során 1200 méter szintkülönbséget küzd le az Unimog, közel 30 km/órás sebességgel haladva a hegyoldal mentén. Így mindössze 8 percig tart az út, melyet a téli szezonban naponta többször is meg kell ismételni az idelátogató turistahad miatt.

A falu, ahová a kukásautó is sífelvonóval jár 2

A felvonó nem csak Unimogot szállít: a vendégek csomagjait, de az itt élők és megszállók ételét, italát, azaz gyakorlatilag mindent így juttatnak a településre. Egyszer állítólag még élő teheneket is szállítottak, akik útközben bámulhatták a falut körbeölelő 4000 méteres magasságot is meghaladó hegycsúcsokat.