Ideiglenesen bezárt a Do-Dodonpa, a világ legjobban gyorsuló hullámvasútja. A Japánban található létesítmény sorsa azok után pecsételődött meg, hogy több ember is eltörte a nyakát vagy a gerincét az elmúlt kilenc hónapban menet közben.

A Fuji-Q Highland Park látványossága 2001 óta tölti fel adrenalinnal azokat, akik vállalják, hogy álló helyzetből 180 km/órára mindössze 1,56 századmásodperc alatt felgyorsítsák őket. Hatalmas, akár 3G-s erők hatnak ekkora gyorsulásnál az emberi testre, de tavaly decemberig egyetlen ember sem sérült meg a hullámvasút használata közben.

Ilyen egy menet a Do-Dodonpán:

A közelmúltig azonban hat ember sérült meg menet közben, közülük négyüknek tört el a nyaka vagy a gerince. Jelenleg a vidámpark vezetése vizsgálja, hogy mi lehet a baj, egyelőre sikertelenül. Egy professzor szerint vagy nem bírták az emberek a 3G-s gyorsulást, vagy egyszerűen rossz üléspozíciót foglaltak el: ezen a szinten a nem helyes testtartás is okozhat gondokat. A legjobb az, ha annyira kevés hely marad a hát és az ülés támlája között, amennyire csak lehetséges.

Egy nemzetközi statisztika szerint annak az esélye, hogy valaki bárhol a világon súlyosan megsérüljön egy hullámvasúton, elég csekély, mindössze 1 a 15,5 millióhoz.