Philippe Dufour egy a nagy világmárkáktól és cégcsoportoktól független, 73 éves órásmester Svájcból, saját nevét viselő óramárkája, pontosabban egyik órája pedig beírta magát a rekordok könyvébe.

Rekordot döntött ez a karóra 1

A Grande et Petite Sonnerie nevű eszköz nem kevesebb mint 7,63 millió dollárért, átszámítva 2,285 milliárd forintért kelt el egy árverésen. Ez az összeg elegendő volt arra, hogy a valaha volt legdrágább független gyártó által készített óra legyen, de történelem eddigi tíz legdrágább órája közé is bekerült.

Rekordot döntött ez a karóra 2

A kérdéses időmérő szerkezetből, melyet maga a névadó mester készített, mindössze nyolc darab létezik a világon. Az elkelt példány a harmadik volt, mely elhagyta Dufour kezeit, eredeti tulajdonosa pedig a brunei szultán volt, aki először 1995-ben tehette csuklójára az órát. A munka egy évtizedig tartott: a bonyolult belső szerkezetet először az Audemars Piguet óragyártó egyik termékéhez készítette el a mester, ám miután a cég nem fejezte ki eléggé, hogy mennyire fontos is volt Dufour munkája, otthagyta őket és saját órakészítésbe kezdett – mint látható, kiváló eredménnyel.