A B–17 Flying Fortress (magyarul „repülő erőd”) bombázót 1934-ben fejlesztette ki a Boeing cég az Amerikai Légierő számára. Az első repülési próbák 1935-ben, gyártása a következő évben kezdődött meg. A repülőgépből több mint 12 000 darabot készítettek, amikor 1945 májusában leállították a gyártást, 12 731 legyártott gép volt a statisztika.

Tehát akadt belőle bőven, de ilyen állapotú gép nincs még egy. Ezt a darabot ugyanis a Honeywell kapta meg 1942-ben tesztelésre. Ennek fedélzetén próbálták ki az egyik első robotpilótát, több egyéb fejlesztés mellett. Összesen 1800 órát töltött a levegőben, a háború után eladták a Minnesotai Egyetemnek, később pedig Bolíviában regisztrálták. Több baleset, és javítás után megint az Egyesült Államokban kötött ki, és kalandos útja végül egy alapos felújítással ért véget.

2,7 milliárd forintért eladó egy amerikai repülő erőd 1

Bedobozolva várja új tulajdonosát a gép. (fotó: platinumfighters.com)

A Vintage Airframesnél szétszedték, felújították, és bedobozolták a gép alkatrészeinek nyolcvan százalékát, ha pedig sikerül nyélbe ütni az üzletet, akkor teljesen befejezik a restaurálást.