Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott. „Megkezdődött a mintavétel” – közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója.

A folyamat – a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése – tizenegy napig tart. A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót közel egy éve indították Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A NASA a 2030-as években tervez űrjárművet küldeni a Marsra a mintáknak a Földre történő szállításához, hogy jóval modernebb eszközökkel vizsgálják meg őket, mint amilyeneket most a Marsra tudtak szállítani.

Az elmúlt napokban az űrkutatási hivatal egy másik projektje is újabb, komoly jelentőségű fázisba érkezett: az Ingenuity eddigi „legösszetettebb repülésén” van túl, aminek köszönhetően 3D-s felvétel készült a Jezero-kráter felszínének gyűrődéseiről.