A kilencvenes évek végén még egy magasabb minőséget, egyfajta menőséget sugallt, ha valakinek a zsebéből előkerült a különféle dallamokkal csörgő mobiltelefon. Akkoriban a Nokia 5110-ese volt az egyik legnépszerűbb készülék, most erre a legendás konstrukcióra emlékezünk pár mondat erejéig.

Az 1998 márciusában debütált Nokia készülék (amelyből 160 millió fogyott) ma már mind formájával, mind technikai megoldásaival őskövületnek számít. 170 grammos súlya a féltéglák csoportjába sorolja, de leginkább a 84×84 pixeles, monokróm kijelzője mutatja, mennyit változott a világ bő két évtized alatt.

Nem volt Bluetooth, MMS, sem infraport, még kihangosítani sem lehetett, Wap-ról, vagy internet elérhetőség még csak a sci-fi filmekben fordultak elő. Ez a telefon bizony arra szolgált, amire eredetileg kitalálták a mobilokat, beszélgetésre, és rövid, szöveges üzenetek küldésére, fogadására. 

Az 5110-ben debütált a Series40 platform, ami meghatározta a korabeli Nokia mobilok menürendszerét, gyakorlatilag egy generáció kezében benne van még, hogy a fő menüvezérlő gombokkal hogy lehet elérni egy-egy funkciót. Tulajdonképpen ez volt az első friss, fiatalos, elérhető mobiltelefon, aminek saját stílust a cserélhető előlap adott!

Igen, akkor ez egy nagy újításnak számított, az Xpress-on használatával rengeteg érdekes szín és minta fejezhette ki a telefon tulajdonosának életérzését.