Lassan berobban a dinnyeszezon, a boltokat elönti a hazai termesztésű, szomjoltó, hűsítő finomság. Idén Magyarországon mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kg/fő/év, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A hazai szabadföldi görögdinnye szedését július 10-e körül kezdik, és egész szeptemberig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye. 

Aki pedig már hazacipelte, nekifoghat a feldolgozásnak. Erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, van, aki kibelezi, van, aki akár a kenyeret, szeleteli, de a legtöbb profi eltérő megoldást választ. A sokat látott utcai árusok mind a következő módszert alkalmazzák:

Praktikus megoldás, mert így egyforma, könnyen fogyasztható szeleteket kapunk, a vendégeknek pedig nem kell a héjjal törődni, az még a tálalás előtt lekerül a dinnyéről. Aki pedig azt gondolja, hogy a görögdinnye felvágása ösztönös, egyszerű folyamat, amivel bárki könnyedén megbirkózik, az nézze meg ezt a videót. Ötven átlagos ember próbál felvágni átlagos görögdinnyéket, az eredmény pedig rosszabb, mint gondolnánk.