Az ételeknél – ha nem befogott orral és becsukott szemmel kóstolja először az ember – minden esetben a látvány és az illat az első, ami megragadja az embert. A portugál séf, José Avillez utóbbi tulajdonságból indult ki, amikor a parfümgyártó Christian Diorral együttműködve megalkotott néhány ételt.

Parfümök illatai ihlették az ételkülönlegességeket 1

A fogásokat a parfümcég által a régióban forgalmazott legnépszerűbb illatok inspirálták. Így született meg a garnélatatár is, melyet a Dior egyik füstös-virágos beütésű illata inspirált. Avillez séf elmondása szerint egyébként az illatok gyakorlatilag az ízek részei, ugyanis nyelvünkkel csak öt alapízt tudunk megkülönböztetni, de az orr képes a finom részletek kiszűrésére is.

Ha ő mondja, mi elhisszük neki, hiszen a séf felügyelete alatt világszerte 20 étterem működik sikeresen, köztük a két Michelin-csillagos lisszaboni Belcantóval. Jelenleg Avillez Dubajban dolgozik: Tasca nevű éttermében néhány hónapja meg is lehetett kóstolni a parfümök ihlette finomságokat, egy fogásért közel 50 ezer forintnak megfelelő összeget is elkértek.