Kiadását a gyártó öröksége inspirálta, abból pedig van bőven. Tény, hogy egyre több gyártó próbál nosztalgiára építő, esztétikailag kiemelkedő gépeket alkotni, mert a minden szinten taroló mobilos fotózási funkciók mellett lassan elfogy körülöttük a levegő.

Viszont amíg egy fényképezőgép csupán létezése okán birtoklási vágyat gerjeszt, addig nincs gond. Az APS-C méretű érzékelővel szerelt Nikon Z fc pont erre a hatásra játszik rá, külsejét az 1982-ben kiadott ikonikus Nikon FM2 SLR filmes fényképezőgép ihlette, amely a Nikon történelmének egyik legfontosabb terméke.

A Nikon is felszállt a retró vonalra, és nagyon jól tette 1

A fényképezőgép mellett a Nikon két objektívet is megjelentet e stílus kiegészítéseként; ez a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás és a NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE. 

A magnéziumból készült váz felső része három tárcsával és egy kis ablakkal rendelkezik, amely a rekeszértéket jelzi ki. A tárcsák vezérlik a záridőt, az expozíciókompenzációt és az ISO érzékenységet, lehetővé téve a beállítások egyszerű kezeléssel történő módosítását. Továbbá az i gomb és az i menü, amelyek egy gombnyomással lehetővé teszik a különféle beállítások gyors beállítását, a felhasználó egyéni fényképezési beállításai alapján testre szabhatóak.

A Nikon is felszállt a retró vonalra, és nagyon jól tette 2

Sorozat módban 11 kép/mp sebességre képes a gép, és az állókép készítésen túl 4k UltraHD 30 kép/mp videofelvételre is használható. 

A Nikon is felszállt a retró vonalra, és nagyon jól tette 3