Sokan azt gondolják, hogy az arany bolygónk legértékesebb eleme, pedig sokkal több pénz van a palládiumban. A periódusos rendszer 46. helyén szereplő elem könnyebb az ezüstnél és az aranynál is, mégis ez a világ legdrágább fémje. Ennek oka ritkasága, legtöbbször ugyanis az arannyal egy helyen fordul elő. A hétköznapokban az autók katalizátorában találhatjuk meg ezt az anyagot, de készül belőle óra is, vagy éppen bankkártya.

A plasztik fém kártya az amerikai JP Morgan Chase banknál érhető el azon ügyfelek számára, akiknek egyenlegén legalább 10 millió dollár (2,96 milliárd forint) pihen. Csak meghívásos alapon lehet bekerülni a rendszerbe, melynek tagjait 28 gramm lapos fém köti össze. A bankkártyák között ez a tömeg soknak számít, egy átlagos kártya tömege 5 gramm.

Természetesen mint a legtöbb exkluzív bankkártyás programnál, itt is járnak kedvezmények a tagoknak. Ezen a szinten a 300 dollárnyi éves utazási keret vagy a pontgyűjtögetés ugyan csepp a tengerben, de a spórolósabb gazdagok még ezt is kihasználhatják.

Már csak a fém értéke miatt sem érdemes elhagyni a kártyát: aktuális árfolyamon 640 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül a bankkártya, ha csak az anyagárat nézzük.