Eredetileg 20 és 40 ezer dollár körüli árra becsülték az Old Ingledew whisky leütési árát, ám végül valaki 137 ezer dollárt, átszámítva 40,5 millió forintot fizetett az italért.

Az óriási árkülönbség egyetlen dologgal magyarázható: a licitálókat sokkal jobban megfogta a vártnál az a tény, hogy ez a világ legöregebbnek tartott whiskyje. Sokáig azt gondolták, hogy a sötét palackba 1850-ben került tartalma, nemrégiben egy, a Georgiai és a Glasgow-i Egyetem közös laboratóriumi vizsgálata megállapította, hogy a véltnél sokkal régebbi lehet az ital.

A folyadékból mintát vettek és szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy 81,1 százalékos valószínűséggel 1763 és 1803 között palackozhatták a nedűt. Erről aligha tudhatott John Pierpoint Morgan, a JPMorgan Chase bank névadó-alapítója, aki egykoron szintén az ital tulajdonosának mondhatta magát.

A világ legöregebb whiskyjének vételára azonban messze elmarad a legdrágább áraktól. Az abszolút csúcstartó egy Macallan 1926-os 60 éves whisky, melyért 2019-ben 1,9 millió dollárt fizettek.