Magas korallzátonyok veszik körbe a japán Minami-daitojima szigetét, melyet más néven Daito-szigetnek neveznek. A zátonyok lehetetlenné teszik a hajóközlekedést, a kis sziget partjaitól csak 4-6 méterre tudnak lehorgonyozni a hajók.

A szigetre jutás egyetlen módja a levegő maradt: nem repülőgépre gondolunk, hanem egy darura, melynek végére kosarat akasztanak, az emberek és minden más pedig azon keresztül érkezik a szárazföldre. Így megy ez már 50 éve.

Más megoldás eddig nem született, és nem is nagyon fog. A darut üzemeltető cég szerint egy dokk kiépítése drága és bonyolult lenne, így amíg rajtuk múlik, maradnak a daru mellett.

Akik utaztak már rajta, azok vagy szörnyű élményként írták le az átemelést, vagy egy vidámparki játékhoz hasonlították. Az élményt befolyásolja az is, hogy milyen kosár van éppen a daru végén: jó időben egy nyitott, tető nélküli változattal dolgoznak, azonban ha esik, fúj a szél vagy viharos a tenger, egy zárt kalicka kerül elő.

Mi ugyan a fenti formában nem közlekedtünk vele, de alig egy éve mi is Budapest felett jártunk egy toronydaru tetején. A kalandról itt olvashatsz: