Az aranyér civilizációs betegség, manapság négy felnőttből hármat érint. Van, aki mer róla beszélni és van, aki nem. Azok, akik felvállalják ezt a témát, talán hamarabb jutnak el a megoldásig, ami nem más, mint a megelőzés. Még napi 8 óra ülőmunka esetén is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a probléma kialakulását. Ehhez érdemes néhány dologra odafigyelni az életünkben, hogy ne kelljen később a viszkető, szúró érzést, esetleg vérzést okozó aranyérrel hadakoznunk. És nemcsak az irodai dolgozók veszélyeztetettek ám, az ugyancsak hosszas egyhelyben ülésnek kitett hivatásos sofőrök is!

Folyadékfogyasztás

A kemény széklet, illetve a székrekedés önmagában is okozhat aranyeret, hiszen az erőlködéstől előre türemkedhetnek a végbél záróizmai körül lévő erek, adott esetben meg is duzzadhatnak. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk naponta 2-2,5 liter folyadékot a megfelelő hidratáltság, és nem mellesleg a folyadék komoly székletlazító hatása végett. A folyadékmennyiség túlnyomó része tiszta víz legyen, és lehetőleg kerüljük a cukros italokat és üdítőket, mert azok székletfogó hatásúak. A lágyabb székletet megfelelő vízfogyasztással biztosíthatjuk, és ennek azon túl, hogy nem kell félni az esetleges erőlködéstől, további előnye is van: könnyebben megy a „fejmunka”, azaz jobban tudunk koncentrálni és kevésbé érezzük fáradtnak vagy álmosnak magunkat, ha elegendő vizet iszunk.

Ha valaki másképpen szeretné pótolni a szükséges folyadékmennyiséget, akkor jó választás lehet a rostos italok fogyasztása. A 100 százalékos – lehetőleg hozzáadott cukrot nem tartalmazó! – őszi-, illetve sárgabaracklé vagy a narancslé fogyasztása különösen kedvező lehet a bennük lévő magas rosttartalom miatt. Érdemes tehát a sofőröknek egy-egy hosszabb, pláne nemzetközi fuvar előtt „betárazniuk” gyümölcslevekből is!

Így előzheted meg az aranyeret, ha egész nap az utat koptatod 1

Inkább vizet fogyassz napközben.

Erre figyelj, ha eszel

Nemcsak a folyadékfogyasztással, hanem a megfelelő étrenddel is elkerülhető a székrekedés, illetve a kemény széklet. Így a WC-n trónolva nincs szükség komoly hasprésre, amely amúgy az aranyérbetegségek legfőbb okozója. Ha eddig előnyben részesítetted a cukros péksüteményeket, a csipszeket, a csokoládékat, a zsíros ételeket és a húsokat, akkor próbálj meg ezek helyett teljes kiőrlésű pékárut, reggelente pedig zabpelyhet, vagy különféle magvakat tartalmazó müzliket fogyasztani. Szintén fontos a tejtermékek, így például a joghurt vagy kefir fogyasztása, de figyelj arra, hogy ezek lehetőleg ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot!

Mindenki szeret nassolni, és főleg ülőmunka közben jön néha jól, ha kap egy kis löketet az agyunk. A nassolást azonban ne energiaitalokkal, csokoládékkal tudd le, hanem inkább gyümölcsszeletekkel, aszalt gyümölcsökkel hódolj az ízek élvezetének. Sokkal egészségesebb és táplálóbb is!

Így előzheted meg az aranyeret, ha egész nap az utat koptatod 2

Finom, egészséges és az emésztésednek is jót tesz a reggeli műzli.

Áll meg pihenni!

Ha tachográf van a járművedben és időben oda kell érned a lerakóhelyre, akkor aligha lehetsz a magad ura a munkaidőt illetően. Mégis, amennyire lehetséges, próbálj meg gyakrabban megállni pihenni. Ha csak 5 percre tudsz félreállni egy benzinkútnál, már az is elegendő lehet arra, hogy kicsit átmozgasd a végtagjaidat. Ülés közben ugyanis a testedben keringő vér nagy része az alhasra koncentrálódik. Ennek

következtében vérbőség alakul ki az aranyerednél is, ezért a legjobb, ha néha felállsz kicsit mozogni, amikor csak lehet. Az emberi testet eleve nem a hosszú távú ülésre találták ki, hanem a sétálásra, vándorlásra, így a csontjaink is leginkább ennek megfelelően alakultak ki. Gondolj csak bele, a homo sapiens bejárta az egész világot és benépesítette az egész bolygót. Ülve biztosan nem lett volna lehetséges mindez!

Vezetési idők

Ha valaki hivatásos sofőrként keresi a kenyerét egy autóbusz vagy egy kamion kormánya mögött, akkor természetesen nem elég, ha csak legjobb belátása szerint tart pihenőidőt. A gépjárművezetőknek fontos szem előtt tartaniuk, hogy naponta maximum 9 óra vezetési idő engedélyezett a számukra. Kivételes esetben, hetente mindössze két alkalommal, lehetőség van arra, hogy maximum 10 órát is eltöltsön a kormány mögött a busz-, vagy teherautóvezető. A heti vezetési idejük azonban így sem lehet több 56 óránál, két hét alatt pedig összesen legfeljebb 90 órát vezethetnek.

A törvények a pihenési időket is szabályozzák. A busz- és teherautó-sofőröknek négy és fél órányi vezetés után legalább 45 perces pihenőidőt kell beiktatniuk. Ez felcserélhető egy 15 perces és egy későbbi, 30 perces pihenőidővel, azaz a sofőr akár két részletben is „kiveheti” a kötelező pihenőidőt, ha az élet úgy kívánja.

Sajnos meglehetősen gyakran előfordul, hogy a határokon vagy a nagyvárosok agglomerációjában kialakuló forgalmi dugók, torlódások miatt keletkező időveszteséget a sofőrök úgy próbálják behozni, hogy túllépik a vezetési időt. Ez nem egyszer a munkáltató nyomására történik, de persze saját megfontolásból is eredhet. Egy biztos: ez szabálytalan, és azon túl, hogy jelentős mértékben növeli a balesetek kockázatát, még súlyos bírságot is vonhat maga után.

Így előzheted meg az aranyeret, ha egész nap az utat koptatod 3

Szállj ki pihenni, amikor csak megteheted!

Aranyérpárna

Vannak, akik arra esküsznek, ha különféle kiegészítőket használnak a vezetőülésben, vagy az irodai forgószékben. Ilyen lehet az aranyérpárna, amely olyan pozícióban tart, hogy csökkenjen az ülés következtében keletkező gravitációs nyomás az aranyereken. Az „U” alakú tönkölypárna hosszanti részei alátámasztást biztosítanak a comboknak és megfelelően támasztják meg a medencét. A tehermentesítést igénylő testrész, azaz a végbélnyílás környéke az „U” betű két szára között helyezkedik el, ami azért előnyös, mert így a gáttájék mentesül az egyébként ránehezedő nyomás alól.

Az U alakú aranyérpárna előnye a kör vagy négyzet alakú társaival szemben, hogy a teltebb alakkal rendelkező emberek is használhatják, hiszen nem csúsznak le róla. Az aranyérpárna a vezetőülésben és egy irodai forgószékben is strapabíró kiegészítőnek bizonyulhat, hiszen ennek köszönhetően nem a fájdalomra, hanem az előttünk álló feladatokra koncentrálhatunk.

Bárhogyan is döntesz, egy dolgot tarts szem előtt: az aranyeret még mindig jobb megelőzni, mint kezelni. Ha tehát ülőmunkát végzel, akkor iktass be néhány változtatást az életmódodba, amellyel elkerülheted ennek a kellemetlen betegségnek a kialakulását. Máskülönben az aranyér igencsak negatívan befolyásolhatja az életminőségedet.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Így előzheted meg az aranyeret, ha egész nap az utat koptatod 4

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!