A világ legnagyobb medencéit nem a strandokon, esetleg sportlétesítményekben találjuk, a legtöbbször ezeket a tudomány szolgálatába állítják, vagy katonai, illetve búvárkiképzések helyszínei lesznek. Ilyen célokra használják a lengyelországi Deepspotot is, mely jelenleg a világ legmélyebb medencéje cím büszke tulajdonosa, de már nem sokáig.

Épül ugyanis az Egyesült Királyságban a Blue Abyss, mely nemcsak a legmélyebb, de a legnagyobb is lesz. A 150 millió fontos (61,5 milliárd forintos) beruházás egy négyhektáros területen épül, a vízfelszín 40*50 méter lesz, és legmélyebb pontja 50 méterrel a felszín alatt lesz. A medencébe 42 475 köbméter víz fér. Komoly mennyiség ez, hiszen nemcsak 168 millió csésze tea jönne ki belőle, de ha a Duna átlagos időszakban vett 2300 m^3/másodperces vízszállításával számolunk, akkor 18-19 másodperc alatt töltené meg a folyó a medencét.

Épül a világ legnagyobb medencéje 2

A komplexumot a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak képzésére, víz alatti robotikai kutatásokra, tengeralattjárók tesztelésére és filmforgatásokra használják majd elsősorban. A tervek szerint 2023-ban nyílik a létesítmény.

Épül a világ legnagyobb medencéje 3

Ha érdekelnek a különleges medencék, ezt is nézd meg: