Soha senki nem próbálta még villanymotoros siklóernyővel körberepülni a Brit-szigeteket, ezért Sacha Dench biológus, a vándormadarak ENSZ-nagykövete óhatatlanul világcsúcsot ér el, ha sikeresen teljesíti a június 24-től előreláthatólag augusztus 11-ig tartó, mintegy 4800 kilométeres utat (amelynél hosszabb utat egyébként elektromos siklóernyővel soha nem tettek még meg, szóval ez is világcsúcs lesz).

Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket 1
Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket 2

Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket

Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket

Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket 5
Villanymotoros siklóernyővel repülik körbe a Brit-szigeteket 6
Fotó megosztása:

Ezzel párhuzamosan egy másik világrekordra is tör az emberi hattyú néven ismert hölgy: abban bízik, hogy felhívására egyetlen hónap alatt 140 001 vállalást rögzítenek mozgalma weboldalán olyan lelkes támogatók, akik hajlandók valamit – bármit – megtenni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Sacha Dench 2016-ban egy hasonló szerkezettel már átrepülte a La Manche csatornát, illetve Berlin egére is felszárnyalt, hogy az ólomlövedékek azonnali betiltására szólítsa fel az illetékeseket.

Az expedíciót stílusosan villanyautókkal kísérik, amiket a Vauxhall (nálunk Opel) biztosított a szervezők számára: egy Mokka-e városi szabadidőjármű, valamint két Vivaro-e furgon cipeli a felszerelést, az ellátmányt és a személyzetet; mindhárom jármű nagyságrendileg 320 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. Sacha Dench szerkezetének hatótávolságáról nincsenek információk, de siklóernyőjével gyakorlatilag bárhol le tud szállni, így akkor sincs baj, ha elszámolnak egy napi távot.

Sacha útját ezen a térképen követheted nyomon.