Nem kevesebb, mint 700 ezer LEGO-kockából építette fel Li Zhining a pekingi Tiltott Város méretarányos mását. A 4 méter hosszú és 2,4 méter széles asztalon 70 palota és 9 ezer egyéb épület található.

Az építő elmondása szerint 2008-ban szeretett bele a dán játékgyártó termékeibe, azóta pedig nagyjából 100 millió építőelemet fogott már a kezébe, annyi szettet vásárolt. Ezek össztömege nagyjából 11 tonnára tehető – ekkora mennyiségnek már külön épület kell, de a férfi azt nem árulta el, hol a saját LEGO-lerakata.

700 ezer építőkockából húzták fel a miniatűr Tiltott Várost 1

A Tiltott Városhoz az építőelem-palettából igen keveset kellett felhasználni, még az 1 százalékot sem éri el a beépített műanyagdarabok aránya. Li ráadásul úgy építette meg az épületegyüttest, hogy nem használt speciális elemeket, melyeket saját maga gyártott, esetleg külön rendelésre készült.

A férfi már nem először hozott létre ekkora volumenű alkotást. Korábban a Notre Dame-i katedrálist és a Westminster-palotát is megépítette már.

Mitől tiltott a Tiltott Város?

A Tiltott Város a Ming-dinasztiától a Csing-dinasztia végéig, csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és Kína ceremoniális és hatalmi központjaként. Területileg Peking központjában helyezkedik el.

Az 1406 és 1420 között épült komplexum 980 épületből, bennük 8707 szobából áll, és 720 000 négyzetméteren (ebből 150 000 m² beépített) terült el. Az épületegyüttes a hagyományos kínai palotaépítészet remekműve, és sok évszázadon át befolyásolta a kulturális és építészeti irányzatokat Kelet-Ázsiában és máshol is. 1987-ben lett a világörökség része, az UNESCO a világ legnagyobb régi faépület-együtteseként tartja nyilván.