Az asztronauták sokszínűségét célzó új toborzóprogramjának eredményeit ismertető közleményében az ESA ugyanakkor elismerte, hogy a nemek közötti egyensúly tekintetében még sok a tennivaló. A jelentkezők mindössze 24 százaléka nő, ugyanakkor ez is jelentős növekedés a 2008-as legutóbbi toborzáskor regisztrált 15 százaléknál.

Az ESA mind a 25 tagállamából és társult tagjaitól jelentkeztek űrhajósjelöltnek. A legtöbb jelentkezés Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Olaszországból érkezett. Az ESA már korábban bejelentette, hogy négy-hat űrhajóst keres teljes állásban, akiket jövőbeni űrmisszióira küldene és 20 másik tartalék űrhajósra is szüksége van. A kiválasztási folyamat egy évig tart, a végső döntés 2022 végére várható.

Az űrügynökség a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a paraasztronauta program keretében. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Csaknem 200 testi fogyatékossággal élő ember jelentkezett asztronautajelöltnek.

Az ESA mostanáig mindössze két női asztronautát – Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit – juttatott az űrbe, de ezt a számot növelni akarja. Világviszonylatban az űrben járt több mint 560 emberből 65 volt nő, többségük amerikai.