A tengeri szállítás rendkívül hatékony, de a felhasznált fosszilis energia mértéke még mindig őrülten magas. Ezt mindenképp vissza kell vágni, ha csökkenteni szeretnénk a globális klímaváltozás káros hatásait. 

A célért  a Michelin is sokat tett, és egy ősi ötletet gondoltak újra XXI. századi köntösben, gyakorlatilag modernizálták a vitorlát. 

Hatalmas vitorlákkal csökkentené a környezetszennyezést a Michelin 1

A rendszer a Michelin Kutatási és Fejlesztési Osztálya és két svájci tudós együttműködésének eredménye, és a hírek szerint alkalmas lesz teherszállítók, kereskedelmi hajók és tartályhajók számára is. A felfújható vitorlákat egy automatikus rendszer bontja ki a megfelelő időben, és ha jó a széljárás, akkor ennek alkalmazása akár 20 százalékkal növelheti a hajók energiafelhasználási hatékonyságát. Ha pedig nincs rá szükség, vagy útban van, akkor az automata rendszer a fedélzetre hajtogatja össze a vitorlákat.

 

A rendhagyó vitorla ún. plug-and-play kivitelben jelenhet majd meg a piacon, vagyis a már aktív hajókra akár utólag is fel lehet majd szerelni, de a készülőfélben lévő vízi járművekbe akár gyártás közben is beépíthető lesz.