Azt még nem tudjuk, hogy ki emelheti magasba az idei labdarúgó Európa-bajnokság végén a győztesnek járó Henri Delaunay-kupát, de az biztos, hogy életre szóló élményben lesz része a londoni Wembley-ben.

Maga a trófea jelenlegi formájában mindössze 2008 óta létezik, holott az első foci-Eb-t már 1960-ban rendezték. A spanyol kapus, Iker Casillas lehetett az első, aki játékosként magasba emelte a jelenlegi trófeát, melyet elődjéről mintáztak, de annál 18 cm-rel magasabb és két kilóval nehezebb is: tömege így 8 kg, melyhez 60 cm-es magasság társul.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

UEFA EURO 2020 (@euro2020) által megosztott bejegyzés

A teljesen ezüstből készült díj névadója egyébként a francia labdarúgó szövetség korábbi elnöke, egyben az UEFA első főtitkára volt. Az eredeti trófea terveit Henri fia, Pierre Delaunay készítette, de apja már nem élhette meg annak megvalósulását.

A londoni Asprey ékszerészet 30 700 euróért (10,6 millió forintért) alkotta 13 éve a trófeát, melynek elején az UEFA logója és az Eb neve található, hátulján pedig a győztesek szerepelnek, a sor végén a 2016-os győztes Portugáliával.

Mint a foci-Eb helyszínéül szolgáló összes városban, így Budapesten is töltött három napot a trófea, a fővárosban április 29. és május 1. között tartózkodott a serleg.