A világ halállománya komoly veszélyben van a túlhalászat és a klímaváltozás miatt. A veszély gyakorlatilag minden fajt fenyeget, a népszerű tonhalból például 60 százalékkal kevesebb él a bolygó vizeiben, mint 50 éve.

Épp emiatt a lehető legjobbkor érkezhet a műhal, mely hasonlóan a Magyarországon is kapható műhúshoz, teljes egészében növényi alapanyagokból készül, mégis szinte megkülönböztethetetlen az igazi dologtól ízében, illatában és textúrájában egyaránt.

A Finless Foods, mely különféle tengeri herkentyűkre specializálódott, 2022-re ígéri, hogy előrukkol műtonhalával. Ígéretük szerint az utánzat olyan minőségű lesz, hogy sushikészítéshez is fel lehet majd használni. Céljuk az, hogy termékük annyira elterjedjen, hogy a tonhal felhasználásával készülő egytálételekben lecseréljék teljesen az állati eredetű összetevőt mesterségesen előállított növényi alapúra.

Az ételt emellett azok is fogyaszthatják, akik egyébként allergiásak a tengeri ételekre, vagy esetleg félnek attól, hogy a vízből származó halak egészségkárosító hatásúak a szervezetükben felhalmozódó nehézfémek vagy a mikroműanyagok miatt.