Alig ocsúdtunk fel Valter Attila bámulatos eredményét követően az olasz országúti kerékpáros körverseny, azaz a Giro d’Italia után, de máris itt a következő nagy megmérettetés, a legismertebb a háromhetesek közül, a Tour de France. Idén már 108. alkalommal járják be Franciaországot és környékét a legjobb bringások, a verseny június 26-án veszi kezdetét.

Az elmúlt 107 alkalommal némileg meglepő módon nem volt hivatalos kerékpárja a versenynek, idén azonban a Colnago a jogtulajdonos ASO-val kötött együttműködés értelmében megalkothatta a hivatalos bringát.

Történelmet írt ez a kerékpár 2

Az így született kétkerekű exkluzív darab lett: mindössze 108 példány készült belőle, utalva ezzel a Tour-ok számára. Sárga és fekete színezése az összetettben élen álló kerekes hagyományos öltözetét idézi. Alapja a Colnago V3Rs nevű váza, mely mindössze 790 grammot nyom, és a tökéletes aerodinamika miatt a vezetékeket a vázban vezették el.

Történelmet írt ez a kerékpár 3

Az olasz kerékpárgyártó bizonyos alkatrészek tökéletesítését másokra bízta. Ilyen a nyereg is, melyet a Selle Italia szállított, a gumik pedig a Continentaltól érkeztek.

Történelmet írt ez a kerékpár 4

A canga alapja egyébként ugyanaz, mellyel tavaly az akkor mindössze 21 esztendős Tadej Pogačar megnyerte a Tour de France-t. A 2020-as győztes kerékpárból készült pár replika, melyet akkor 20-30 ezer dollárért kínáltak, az idei kiírás hivatalos biciklijéhez ezzel szemben mindössze 16 400 dollárért (4,66 millió forintért) hozzá lehet jutni.