A gyúlékony gázok felhasználási lehetőségeit hosszú ideje ismerjük. Ezekkel fűtjük otthonainkat, a benzin-levegő keverék begyulladása velünk együtt akár tonnákat is megmozgathat, de akár robbantani is lehet vele.

Az öngyújtókban is magas nyomású gáz, legtöbbször bután található, mely egy szabályozható szelepen keresztül távozik a műanyag vagy fém tartályból. A kiáramló gázt minden esetben szikra gyújtja be, így létrejön a folyamatos láng, mely a gáz útjának elzárásáig szabályozott körülmények között ég.

A legmodernebb eldobható öngyújtókban piezokristály található, mely a hozzá kapcsolódó érintkezők között létrejövő elektromos szikra segítségével lobbant lángot. Korábban azonban a ferrocérium tűzköves változat volt az elterjedtebb, ahol a szelepnyitó gomb lenyomásával egyidejűleg egy kereket megforgatva csiholtunk szikrát.

A tűzijáték látványosságával vetekszik az öngyújtó, ha lelassítjuk 1

A kerék mellett, a jobb oldali aprócska elem a ferrocérium

Ez utóbbit vette fel az Another Perspective csapata egy nagy sebességű kamerával, mely másodpercenként 20 ezer képkockát képes rögzíteni. Nagy szám ez ahhoz képest, hogy az emberi szem másodpercenként nagyjából 24-30 képkockát képes érzékelni, de így lehetővé válik az is, hogy egyetlen másodperc történéseiből akár tízpercnyi akadásmentes film készülhet. A felvétel igen látványos lett: nem is gondolnánk, micsoda tűzijáték játszódik le egy szempillantás alatt ujjaink alattt.

A csapat korábban a gombák növekedését is különleges módszerekkel rögzítette: