Lassan valósággá válik a vízió, amit a hatvanas évek sci-fi-írói és jövőkutatói valamikorra az ezredfordulóra vártak. Elérhető távolságba ér a privát, polgári űrutazás, a bolygót az államok mellett őrült gazdag monopóliumok, gigászi cégek uralják, a tőzsde töretlenül emelkedik, miközben az egész Föld sorsát sikerült negatívan befolyásolnunk a profitra épített civilizációval.

Ennek a kicsúcsosodása Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a Blue Origin megálmodója. Neki a bankszámláján már nincs összeg, csak egy fekvő nyolcas, így amikor elhatározta, hogy űrutazásra alkalmas eszközt szeretne magának, csak idő kérdése volt a megvalósulás, és úgy tűnik, idén nyáron beérnek az elköltött dollármilliók.

“Ötéves korom óta arról álmodozom, hogy eljutok az űrbe. Július 20-án a testvéremmel neki is indulok. A legnagyobb kaland, a legjobb barátommal” – írja az 57 éves, nagyjából 187 milliárd dolláros vagyonnal bíró Bezos, aki testvérével együtt készül elhagyni a Földet.

A két Bezos a Blue Origin New Shepard nevű rakétájával indul majd, négy másik űrhajós társaságában. A kapszula háromszor olyan magas, mint egy Boeing-747-es repülőgép, és a legnagyobb, amely valaha is megjárta a világűrt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés

A tízperces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra viszi fel az utasokat, ahol azok láthatják a Föld görbületét és megtapasztalhatják a súlytalanságot. A kapszula ejtőernyővel tér vissza a Földre.

Az űrtúra egyik helyére árverést hirdettek, a szombatig tartó liciten jelenleg 2,8 millió dollár a legmagasabb ajánlat. A világ 143 országából csaknem 6000 ajánlat érkezett eddig a szuborbitális űrkirándulásra.

Milliárdosok ülnének rakétákra

Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere februárban bejelentette, hogy július 5-én távozik az Amazon internetes óriáscég elnök-vezérigazgatói posztjáról, hogy több ideje legyen más dolgokra, köztük a Blue Origin nevű űrcégére.  

Két másik milliárdos, Elon Musk és Richard Branson is milliárdokat költ rakétafejlesztésre, de Bezos az első, aki az űrbe repül egy saját cége által fejlesztett űrhajóval, a Blue Originnal, amely eddig 15 tesztrepülést végzett, de egyet sem emberrel a fedélzeten.