Március 19-én a mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél, ahol a megelőző hetekben több ezer kisebb földrengés volt. 

A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást. Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott. 

A földöntúli látvány mindenkit odavonzott, aki a környéken élt és mozgott, a fotósok, drónpilóták kedvenc témája lett az aktív vulkán. Joey Helms például mindenkin túl akart tenni, és közvetlenül, a felcsapó láva felé reptette drónját. A látványos képekért drága árat fizetett, a drónt elnyelte az izzó magmafolyam.

Az odaveszett eszköz egy 370 ezer forint értékű DJI FPV drón volt, és a videó készítője szerint megérte a bátor kísérlet, elvégre erről szól a drónozás, a határok feszegetéséről.