Július 8-án a Dreweatts akuciósház árverésén különleges magyar borok találnak új gazdára: két palack 1889-es Tokaji Esszencia is a tételek között szerepel majd.

132 éves tokaji borokat árvereznek el 1

A két félliteres palack a Zimmermann-családhoz köthető: a zsidó származású família birtokában volt a palackozás idején a Tokaj környéki szőlők jelentős része, nagyjából 60 pincével együtt. A család Mádon élt egy elegáns rezidenciában egészen második világháborús deportálásukig. Az árverésre kínált borokat Abaújszántón, második otthonukban palackozták.

132 éves tokaji borokat árvereznek el 2

Az aukciósház borszakértője szerint a palackok darabonként 500 és 1000 font (200-400 ezer forint) közötti áron találhatnak gazdára.

Rövid tokaji borhatározó

A tokaji aszú a tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter ital lesz. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

Még az aszúnál is különlegesebb a Tokaji Esszencia, mely egy igen sűrű, az aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent. Ez a bornak is nehezen nevezhető, rendkívül édes és sűrű, szirupszerű folyadék csak nagyon alacsony alkoholtartalommal bír (4% alatt, de gyakran csak 1,5-2%) és ritkaságánál fogva rendkívül drága. Egyes éttermekben kristálykanálban kínálják fogyasztásra.