A világ öt legrangosabb borárverése közé tartozik a Cape Fine & Rare Wine Auction, melyet idén május végén rendeztek. Ahogy mindig, ezúttal is a legkülönlegesebb, szőlőből készült alkoholos italok találtak új gazdára, természetesen hatalmas összegekért.

Az aukció egyik különleges tétele a Grande Constance 1821 volt, melyről azt állítják, hogy személyesen Bonaparte Napóleonnak, a francia tábornoknak készítették, amikor a Szent Ilona-szigetére száműzték. A hadvezér és politikus azonban nem kóstolhatta már meg az első szüret eredményét, ugyanis 1821. május 5-én távozott az élők sorából.

Ha hihetünk a legendának, Napóleon a halálos ágyán utolsó leheletével csak annyit kívánt, hadd igyon egyet a Muscadel és Pontac vörösborok keverékéből készülő nedűből. Akár igaz a szóbeszéd, akár nem, a 12 megmaradt palack értékének ez mindenképp jót tesz. 2019-ben az árverésre kínált darab új dugót kapott, hogy meghosszabbítsák az egyébként még mindig iható bor fogyaszthatóságát.

Eredetileg 5725 és 9300 dollár közé tették az ital értékét, ám a győztes licitáló végül 30 ezer dollárt, átszámítva 8,5 millió forintot fizetett a ritka italért.