Az Ingeniuty nevű minihelikopter irányításával ez volt az első nagyobb probléma azóta, hogy múlt hónapban megkezdte repüléseit a Marson. A hiba kijavításán több napot dolgoztak a szakemberek – közölte a NASA bolygókutató központja, a Jet Propulsion Laboratory.

A bajok egy perccel a helikopter múlt szombati felszállása után keletkeztek, amikor már 10 méter magasban volt. A fedélzeti kamera nem regisztrálta a navigációs rendszerben az általa rögzített számos felvétel egyikét, ezáltal kiiktatta az időzítési kapcsolódási rendet, és megzavarta a járművet a helyzetét illetően.

A helikopter előre és hátra billegett mintegy 20 fokot dőlve, és energiafogyasztási zavarok léptek fel – közölte Havard Grip, a helikopter földi főpilótája. A stabilitás biztosítására beépített biztonsági rendszer működésbe lépett. A helikopter öt méterre a kijelölt leszállási helyétől landolt.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10×10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt “űrrepülőtéren”.

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.