A nem helyettesíthető tokenek (non-fungible token, NFT) piacának népszerűsége 2021-ben szinte felrobbant, egyre őrültebb áron kelnek el egyre őrültebb digitális “értéktárgyak”. Ahogy a neve is sugallja, a nem helyettesíthető tokenek egyediek. A kriptovalutákhoz hasonló kódsorból álló tokenek virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. 

Az NFT tehát azt hivatott bizonyítani, hogy kinél van a mű eredetije, és ilyen digitális mű, emlék, relikvia tulajdonképpen bármi lehet. Egy rövid videó ugyanúgy, mint egy Twitter-bejegyzés, vagy akár egy virtuális ház, és így a jó öreg YouTube-videók sem kerülhették el a sorsukat.

Itt van például a “Charlie bit my finger” című videó, amit tényleg mindenki látott, aki tíz éve számítógép elé ült. Még a YouTube-videók hajnalán lett nagy siker, amikor tényleg véletlenszerű, furcsa felvételek uralták a kínálatot, a jól tervezett vlogoknak, műsoroknak nyoma sem volt. 

Így az ujjat harapó testvérről készült videó elérte a 883 milliós nézettséget, a család pedig dollármilliókat keresett a rövid felvétellel, és ezt a bevételt most NFT-ként történő értékesítéssel akarták tovább növelni. A Davis-Carr család a videó jogait aukción árverezte el, amivel végül 760 ezer dollárt, vagyis 216 millió forintot kaszáltak. Nem rossz pénz egy 2007-es családi videóért. 

A videót egy mémekre utazó, zenei tartalmakat forgalmazó dubaji vállalkozás, a 3F Music szerezte meg. Mivel már az övék a felvétel, így a videót el is távolították a YouTube felületéről május 23-án.