2017 óta május 20-án ünnepeljük a méhek világnapját. Az apró rovarok fontos szerepet töltenek be életünkben, így egyre több autógyártó is foglalkozik velük: a Bentley és a Rolls-Royce gyárainak területén egy ideje már zajlik a méhészet, de a Lamborghini is az éllovasok közé tartozik ezen a téren.

A márka 2016-ban kezdett foglalkozni a rovarokkal: ekkor a Sant’Agata Bolognese városában található Lamborghini Parkba nyolc kaptárat telepítettek. A méhpopuláció azóta már nőtt, és a 12 kaptár nagyjából 600 ezer rovarnak ad otthont.

Meglepő dolgot épített a Lamborghini 2

Az idei évre a Lamborghini újított, és kamerákkal felszerelt kaptárat adnak át a méheknek. Az egyik felvevőeszköz odabent, a másik kívül rögzíti a méhekkel kapcsolatos eseményeket, és a felvételeket a mézből és a méhviaszból kinyerhető adatokkal, információkkal összehasonlítva próbálják megállapítani, milyen tényezők ártanak a leginkább a csíkos rovaroknak.

Meglepő dolgot épített a Lamborghini 3Meglepő dolgot épített a Lamborghini 4

A munkálatokat a Lamborghini mezőgazdasági és rovartani szakemberekkel közösen végzi. Az autógyár állítása szerint a projekt tökéletesen illik a 2009 óta futó fenntarthatósági stratégiájukba, melynek eddigi legnagyobb eredménye, hogy 2015-ben hivatalosan is igazolást kaptak arról, hogy karbonsemlegesen működnek.

Meglepő dolgot épített a Lamborghini 5

Az Audi is védi a méheket

Az Audi Hungaria 2015 óta működteti méhészetét azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzó rovarok veszélyeztetettségére és biológiai sokféleség fenntartásában játszott szerepükre. A méztermelés mellett a méhészeti projekt biomonitoring kutatásra is lehetőséget biztosít. Hat méhcsaládból álló méhészetüket egy közel 1,2 hektáros területen alakították ki, melynek növényvilágát őshonos egyedek alkotják.

A “wee4bee” kezdeményezés keretében egy csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptárral bővült a gyárterületen működő méhészet. A nemzetközi kutatás első fázisában 100 okoskaptárat telepítettek különféle helyszíneken. A méhcsaládokról méhész gondoskodik minden helyszínen, az adatokat egy alkalmazás segítségével nyerik ki, majd a Würzburgi egyetemen elemzik.

A csúcstechnológiás érzékelők különféle adatok begyűjtését teszik lehetővé, így például rögzíthetők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, súly, hangrezgések vagy éppen a finompor-terheléssel kapcsolatos értékek is. A kutatók célja olyan jellegzetes mintázatok keresése a méhek viselkedésében, amelyek feltérképezésével rövidtávon támogathatják a méhészek munkáját, míg hosszabb távon előre jelezhetővé válnak olyan környezeti események, mint például viharok, szárazság, vagy földrengések.

Meglepő dolgot épített a Lamborghini 6