A pin-up girl, vagy pin-up modell (címlaplány) kifejezés azokra a vonzó modellekre értendő, akiknek a tömeggyártásban megjelenő képeivel szinte mindenütt találkozhatunk, és akik valóságos szexszimbólumokká lettek. A pin-up kifejezés ugyancsak vonatkozik rajzokra, festményekre, egyéb illusztrációkra, melyek a fent említett fotókat emulálják. A képeket magazinokból, napilapokból, képeslapokról és ezer egyéb helyről a lelkes rajongók kivágták, majd felszögezték a falra. Manapság már kész naptárakat is találni róluk.

A sokáig tabunak számító műfaj annak idején Amerikából indult, a modellek népszerűsége pedig a második világháború idején volt a csúcson: a katonák posztereket őrizgettek a fronton a modellhölgyekről, nem egyszer repülőikre is felfestve őket.

A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 1

A műfajt egy orosz művész, Natalia Ershova újragondolta: a szovjet idők propagandaplakátjainak stílusában készült képeket dobta fel egy-egy pin-up girllel, akik a képeken inkább dolgoznak a szocializmusért, mintsem szexin pózolnának a kamerának. A furcsa kettősség mégsem üti ki egymást, a képek remekül sikerültek.

A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 2A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 3A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 4A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 5A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 6A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 7A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 8A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 9A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 10A szovjet pin-up modelleknél ma nem látsz furcsábbat 11