A következő összeállítás zanzásítva mutatja meg, mennyit fejlődött az animáció 1906-2005 között, vagyis bőven véve a XX. században. Az kijelenthető, hogy a számítógépes megoldásoknak köszönhetően nincs olyan szín, mozgásforma, karakter, amit ne lehetne megjeleníteni a filmvásznon.

Az első rajzfilmet a francia Émile Cohl készítette 1908-ban Fantasmagorie címmel. Az 1914-es Gertie the Dinosaur Winsor McCaytől volt az egyik első sikeres animációs film. Ezt tartják az első igazi képviselőjének a karakterközpontú animációnak (character animation).

1930 és 1960 között nagy számban készültek filmszínházakban bemutatott animációs filmek, amelyeket általában a játékfilmek előtt vetítettek. MGM, Disney, Paramount és a Warner Bros. voltak a legnagyobb 5–10 perces rajzfilmkészítők.

A következő száz év kérdése az lesz, hogy ezek a karakterek kilépnek-e a kétdimenziós világból, és valamilyen hologramként folytatják a pályafutásukat, vagy mi csöppenünk majd a történet közepébe a virtuális valóság megjelenítésére képes szemüvegek segítségével.