Május 8-a nagy nap volt Genfben, ugyanis egy óraárverésen nagyjából 42 millió dollár értékben vásároltak a licitálók ritka időmérő eszközöket. Mind közül vitte a prímet azonban a Patek Philippe 2523. számú modellje, melyet a hozzáértők csak Selyemútként emlegetnek.

Az órából mindössze 11 darab létezik, de a svájci árverésen gazdát kereső volt az első mind közül: még 1953-ban készült a bőrszíjas szerkezet. A 11 példányból ráadásul három különlegesebb, mint a többi: ezek számlapján Eurázsia vázlatos ábrája is megtalálható.

Döbbenetes áron vettek meg egy ritka órát 1

Az óra különlegessége egyébként az, hogy a világ számos városának idejét is mutatja: egy mutatópár a megszokott módon jelzi a helyi időt, míg egy, az órába beépített másik mechanizmus egy városok nevével teleírt lapot forgat körbe. Ezek mellett fix helyen az órák szerepelnek, így mindig könnyen leolvasható, hogy a városokban nagyjából hány óra is lehet aktuálisan.

Mivel utoljára 20 évvel ezelőtt lehetett hozzájutni árverésen a ritka órához, az érdeklődés is nagy volt. Kilenc licitáló hosszú csatájából végül egy telefonos vevő került ki győztesen, aki 7,8 millió dollárt (2,3 milliárd forintot) fizetett a különlegességért.