A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). Ez mutatja, hogy Kína mennyire sprintel az űrversenyben, és a cél érdekében némi kockázatot is bevállalnak.

A hordozórakétájuk visszatérése ellenőrizetlen, vagyis, ahogy esik, úgy puffan, nem tudják befolyásolni az érkezést. A NASA 1990 óta tíz tonnánál nagyobb súlyú űreszközöket nem enged ellenőrizetlenül visszatérni a Földre. A Hosszú Menetelés 5B azonban mintegy 21 tonna lehet.

Amerika figyel

Egyes szakemberek ezért attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak, a Pentagon, és az Egyesült Államok pedig nyitott szemekkel figyeli az eseményeket.

A Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját – közölte az amerikai űrparancsnokság. Hozzátették, hogy annak helyéről, időablakáról később fognak tájékoztatást fognak adni.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa elmondta, hogy a rakéta potenciálisan veszélyes törmelékei valószínűleg nem fognak elégni a légkörbe érve, de minden valószínűséggel a tengerbe hullanak, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A tudós lehetségesnek mondta, hogy földre, esetleg lakott területre hullanak, ahogyan ez megtörtént 2020 májusában, amikor egy másik Hosszú Menetelés kínai rakéta darabjai Elefántcsontparton landoltak, megrongálva számos épületet, személyi sérülést azonban nem okoztak.

Kína: nincs ok a pánikra

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. “A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve… csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba” – idézte a lap Vang Jan-ant.